Wankel, Not Wanker.

6/10/2013

Kako istorija kaže, Felix Heinrich Wankel nije bio baš neka cvećka. Mnoge naše dede bi se sad verovatno ljutile što se uopšte interesujemo za takvog čoveka. Nije ni čudo, ipak je njega Adolf Hitler lično svojevremeno vadio iz zatvora. Bio je član ozloglašene paravojne formacije koju svi znamo kao SS. Bio je čudak, orijentisan ka vojsci, nije nikad imao dece, a i odgovoran je za izum poslednjeg koncepta motora sa unutrašnjim sagorevanjem u zadnjih skoro 100 godina. 

Naravno, taj tip motora nosi njegovo prezime, Wankel. Kao jako mlad čovek, sa samo 27 godina je po prvi put patentirao svoju tvorevinu i nastavljao razvoj u kompaniji NSU gde je prvi prototip motora iznedrio tek 1957.

Wankel je četvorotaktni motor, ali ima potpuno drugačiju konstrukciju. Unutar ovalnog kućišta je rotor u obliku trougla zaobljenih stranica koji se nalazi na centralno postavljenoj ekscentričnoj osovini. Četiri takta sagorevanja se dešavaju tako što se trougao okreće unutar ovalnog kućišta i tako skuplja i širi prostor za smešu.

Wankel engine

Obično se nekonvencionalna rešenja odbacuju, ne vole ljudi mnogo da razmišljaju. Da li je Wankel bolji od standardnih motora sa unutrašnjim sagorevanjem? 

U nekim aspektima, jeste. Kao prvo, daleko je jednostavnije konstrukcije, što omogućava da bude lakši i manji od „klipnjača“, a mogu i da se koriste razni alternativni materijali pri izradi. Ima neko nepisano pravilo da regularni motor mora da ima barem duplo više zapremine da bi isporučio snagu koju isporučuje Wankel. 

Takođe, poznato je da Wankel mnogo voli da se „zavrti“ u visoke obrtaje, nagrađujući pritom vrlo karakterističnim i moćnim zvukom. Wankel ima znatno manje delova, samim tim, znatno manje toga što može da pođe naopako. Čak i najgori kvar ne dovodi do potpunog gubitka snage i upotrebljivosti. Sa druge strane, Wankel, zbog svoje konstrukcije, traži malo više ulja i, navodno, voli da srkne malo više goriva, pogotovo kad se onako muški „zapapriči“.

Mazda Wankel engine

Otkad je Felix Wankel započeo svoju epopeju u sada nepostojećem NSU, mnoge kompanije širom sveta su platile licencu za korišćenje ovog tipa motora, i različiti su se bavili istim sa manje ili više uspeha.

Prvi serijski proizveden automobil sa Wankel motorom bio je NSU Spider, predstavljen 1964. Neke godine kasnije, izbacili su legendardni RO80, i tu se priča o njima završava.

NSU Spider
NSU Spider
NSU RO80
 NSU RO80
Mazda je ona koja uvek prva pada na pamet kada su u pitanju Wankel motori. RX-7, RX-8 (poslednji produkcijski automobil sa Wankel motorom), Cosmo, pa i trkački 787B su sve izuzetno bitni i popularni modeli.

Mazda Cosmo Sport
Mazda Cosmo Sport
Mazda Cosmo AP
Mazda Cosmo AP
Mazda Eunos Cosmo
Mazda Eunos Cosmo
Mazda 787B
Mazda 787B
Mazda RX-7 SA
Mazda RX-7 SA
Mazda RX-7 SA
Mazda RX-7 SA
Mazda RX-7 FC
Mazda RX-7 FC
Mazda RX-7 FD
Mazda RX-7 FD
Mazda RX-7 FD
Mazda RX-7 FD
Mazda RX-7 FD
Mazda RX-7 FD
Mazda RX-7 FD
Mazda RX-7 FD
Mazda RX-8
Mazda RX-8
Mazda RX-8
Mazda RX-8
Mazda RX-8
Mazda RX-8

Mercedes-Benz je eksperimentisao sa Wankel agregatima u prve dve iteracije koncept automobila serije C111.

Mercedes-Benz C111-I Concept
Mercedes-Benz C111-I Concept

Citroën je napravio malu seriju od 267 proizvedenih modela M35, a GM je okušao sreću sa Wankelom u Aerovette konceptima.

Citroën M35 Prototype
Citroën M35 Prototype
Chevrolet Corvette XP-897 GT Two-Rotor
Chevrolet Corvette XP-897 GT Two-Rotor

Danas, Wankel namerava da živi dalje u kooperaciji sa električnim motorima, jer ga Audi i Fiat testiraju za upotrebu u range extenderima. Svakako jako vredan pažnje komad automobilske istorije, za koji bi bilo šteta da padne u zaborav jer potencijal je ogroman.

You Might Also Like

4 comments

  1. Mazda Cosmo Sport izgledaaa wow! I Mazda RX-7 FD, ali to je već utvrđeno! ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tako je! Pa neka kažu posle da Japan ne zna da napravi lep auto.

      Delete
  2. Svojevremeno je i Lada pravila svoju verziju Wankelovog motora :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tako je! Mada bez oficijelne licence, i nije ih nešto mnogo napravljeno. AvtoVaz je ukupno proizveo samo par stotina vozila, tako da su to baš ultramegagiga rariteti, ako je išta od toga preživelo, jer je to rađeno pre više od 30 godina.

      Delete