Neophodno Za Pravilno Funkcionisanje Organizma

7/22/2013

Pre nekih dva meseca sam vam se po prvi put pohvalio mojom saradnjom sa kultnim automobilskim portalom www.bud3.net. Saradnja i dalje raste i razvija se, na našu veliku radost i zadovoljstvo, a ja sam uz saglasnost mojih prijatelja Vojislava i Vukašina koji su vlasnici dotičnog portala odlučio da tekstove koji su ekskluzivno pisani za njih ipak podelim i ovde sa vama. Svaki put kada prođe dovoljno vremena od objave bud3 ekskluzivnog materijala, imaćete priliku da ga pročitate ovde. Za početak, pozabavimo se vanvremenskom Grupom B.

Lancia Delta S4 Group B Ford RS200 Group B MG Metro 6R4 Group B Peugeot 205 T16 Audi quattro Group B

Ko voli da čita o istoriji? Mala je to brojka jedinki, svi vi ste ovde zbog „snage oktana“ i pokušaću da vas dosegnem na najbezbolniji mogući način, bez mnogo dosadnih upliva u mrsku nam društvenu nauku. I ne, nemam veze sa tom nesrećnom kreacijom koju možemo pokušati da okarakterišemo kao automobilsku emisiju, ali s obzirom na to da se skorije pojavila i „svom silinom“ uzdrmala našu srpsku auto komunu, morao sam je pomenuti… 

Ima li kakvih prirodnjaka među vama? Biolozi, možda? Već vam se ne sviđa? E pa ja bih spojio to u jedan društveno-prirodni smer da napravim svojstvenu simbiozu u vidu ovog teksta na temu prežvakanu već milion puta, ne bi li vam bilo ipak zanimljivo na kraju.

Kao što mnogi od vas već znaju, FIA je 1982. uvela novi niz pravila koji je okarakterisao novu grupu, čuvenu Grupu B. Njeno ime izgovaramo sa pritajenim nemirom i strahopoštovanjem, kao da je u pitanju neka superiorna krvna grupa koja leči sve bolesti. 

Zlatno doba svetskih šampionata koje je razdvojilo muškarce od dečaka i pružilo priliku mnogim nam dragim proizvođačima da izađu na videlo sa svim svojim najluđim maštarijama na polju tehnologije. Cvetala je poseta publike i fanatizam je rastao, ali sve se ipak u suzama završilo, jer su pale i prve žrtve, a sve se pripisalo neukrotivosti i sirovoj brutalnosti mašina koje su vladale. Jedan po jedan, proizvođači i timovi su se povukli, takav publicitet niko nije želeo, a zveri gladne trkanja su polako prerastale u legende koje se danas samo šepure po najelitnijim događajima kao što je Goodwood Festival of Speed.

Ima još jedna grupa B, vitamini koji život znače. Nekima i ovi odozgo život znače, svako od nas je bar nekad bio fanboy ljutih Audija, Lancia, Fordova i ostalih. Pokušao bih da vam predstavim neke od dragulja koji zauvek ostaju usečeni u srce i razum svakog pravog automobildžije koji ceni iskonski ljudsko stremljenje ka napretku, u najekstremnijem mogućem smislu, protkano kroz automobilski inženjering. Svaki od meni lično dragih automobila iz grupe B ću da povežem sa odgovarajućim vitaminom. Igram se nutricioniste, prepisujem vam odgovarajuću dijetu. Pa da počnemo.

Ford RS200 Group B

B1, iliti Thiamine. U našem slučaju, to je Ford RS200. Neophodan je za život, i ako ga ne unosimo dovoljno, umrećemo. Ja umirem ceo život bez jednog belog RS200. 200 komada napravljeno, taman da se ispoštuje homologacija neophodna za takmičenje. 450 konjskih snaga na 1050 kg. Hijao. Znam, mnogi će reći da nije neki lepotan, ali mislim da to ovde uopšte nije od presudnog značaja. Karoseriju ovog ružnog pačeta je dizajnirala Ghia, a mnogi ne znaju da je automobil za Ford proizvodio Reliant, poznat po onim besmislicama od trotočkaša što Jeremy Clarkson voli namerno da prevrće. RS200 je jedna od najkomplikovanijih tvorevina u Grupi B jer zbog motora koji je u sredini i menjača koji je napred, snaga mora da se raspodeli od motora ka napred, pa tek onda opet nazad na zadnje točkove. Uprkos silnom trudu, nije nikad imao bolju poziciju od trećeg mesta.

Audi quattro Group B

B2, među onima koji kupuju suplemente znan i kao Riboflavin. Poznat po žućkastoj boji, povezaće se ovde sa prepoznatljivom HB livrejom… Sport Quattro. Automobil koji je napravio revoluciju sa svojim pogonom na sva četiri točka i postrojio sve ostale. Ostaće zapamćen i kao najsnažniji automobil koji je ikad jurcao stazama svetskih šampionata sa svojih šestotinjak konjskih snaga. Tehnološke gurmane će takođe obradovati činjenica da je Sport Quattro prvi furao ono što svi znamo kao DSG iliti menjač sa dva kvačila. Michèle Mouton je bila prva žena koja je ikad pobedila na reliju svetskog šampionata, vozeći baš Audi na reliju Sanremo.

Lancia Rally 037 Group B

B3 je Niacin i kažu da je od neshvatljive važnosti za pravilan rad srca. Umesto da idete kod kardiologa, bacite pogled na Lanciu 037 i sve je kao rukom odneseno. Ko se nije bar jednom naježio od tih Martini boja, taj nije ni živeo. 037 je poslednji WRC automobil koji je donosio pobede a da nije imao pogon na sve četiri točka. Kad se pojavio gorepomenuti Audi to se sve promenilo. Mnogi misle da nula-tri-sedam stoji zbog nečeg izuzetno bitnog, ali to je jednostavno bila fabrička oznaka celog projekta, a u nedostatku potrebe za nekim zvučnim imenom, brojka je ostala. Abarth je do tad već uveliko bio pod okriljem velike Fiat porodice i njima je poveren celokupan dizajn i razvoj automobila. Mnogo toga je preuzeto iz Abarthovog ranijeg trkačkog iskustva.

Peugeot 205 T16

B5, komplikovanog li imena – Pantothenate. Jednako komplikovan automobil, jednako dobro reguliše zdravlje, Pug 205 T16. Jean Todt lično je vodio ceo projekat i izveo automobil na mnoga pobednička postolja. Naime, Francuzi su odneli dve šampionske titule, uprkos činjenici da je 205 bio skoro isto težak za vožnju kao Fordov RS200. 200 primeraka proizvedenih radi homologacionih pravila, vizuelno jesu odražavala trkačku verziju, a i kompleksna šasija sa svim komponentama je zadržana, ali je motor bio poprilično razvodnjen i imao je duplo manje konja. Ove ulične verzije je za Peugeot proizvodio Heuliez, ne znam da li ste to znali…

Renault Maxi 5 Turbo

B6, znan i kao Pyridoxine, reguliše hormone i menopauze, između ostalog. Renault 5 Turbo 2, gospodar turbo pauze, ali to ne znači da ga išta manje volimo zbog toga. Preteča mnogih hot hatcheva, jer motor nosi gene direktno iz Formule 1. Uspeh Lancie je direktno inspirisao čelnike iz Renaulta da se ubrzano poradi na trkačkoj verziji petice, ne bi li se i oni koje lovorike domogli. Meni lično najdraža pikanterija vezana za ovaj automobil je činjenica da je debeli zadnji deo redizajnirao niko drugi do Marcello Gandini. Ako ne znate ko je ovaj gospodin, reći ću vam samo jedno: Lamborghini Countach, tata svih automobilskih božanstava koje u vidu postera držimo na zidovima.

Porsche 959 "Paris-Dakar"

Biotin ili vitamin B7 je od krucijalnog značaja za normalne nivoe šećera u krvi. Svaki put kad vidim rally spec 959, ja ušećerim. Jedan od najbrutalnijih automobila ikad, spremljen za borbu sa najmoćnijom ekipom na svetu. Iako je Porsche ceo projekat doživljavao kao pokretnu laboratoriju za ispitivanje najnovijih i najnaprednijih tehnologija koje bi posle upotrebio na „običnim“ automobilima, stvar nije zaživela jer je povezanost trkačkih modela iz grupe B sa njihovim regularnim pandanima vremenom postajala sve manja. I tako oni rekoše „nek’ ide život, ne pitamo šta košta, samo da mi njima svima pokažemo da smo najbolji“. A ne bi tako.

Lancia Delta S4 Group B

Folate, vitamin B9, okarakterisaćemo kao Lanciu Deltu S4. Ovaj vitamin je neophodan za sintezu DNK, samu esenciju ljudskog organizma. Ovaj automobil je neophodan da bismo shvatili samu esenciju mehaničke superiornosti nad živim bićima. Nastao je kao prirodan nastavak onoga što je 037 započela, ovog puta Lancia je odlučila da pokaže svima (opet) kako se to radi. Uz sjajnu šasiju i pogon na sva četiri točka razvijan sa britanskom kompanijom Hewland, Italijani su podivljali i napravili motor od 1,8 litara iz kog su magijom turbo punjača izvlačili 480 konja (zvanično). Nezvanično, motor je bio bliže cifri od 560 konjskih snaga, a insajderi tvrde da su na određenim testiranjima sa različitim pritiscima i geometrijama punjača iz istog tog motora izvlačili i po 1000 konja!!! E moj, Veyrone…

MG Metro 6R4 Group B

Za kraj, vitamin B12, poznat po crvenoj boji i direktnom učešću u borbi protiv mnogih tamo vrsta skleroza. Nas ovde interesuje Metroskleroza koju je iznedrio MG. Kockica ili pak Yugo, sličnosti su neosporne, ali ispod te sklepane karoserije krije se srce pravog krstaša koji je opstao u rallycross šampionatima dugo pošto je njegova matična grupa nesrećno skončala. Kao što ste mogli i do sad da primetite, neretko su matični proizvođači sarađivali sa manjim, specijalizovanim kompanijama da bi dobili tražene rezultate u grupi B. Mali Metro nije izuzetak, jer je za razvoj njegove nabrijane verzije bila zadužena firma koju vodi paraplegičar po imenu Frank Williams. Za kraj, još jedna poslastica: V6 motor koji je dizajnirao David Wood je posle, uz pomoć turbo punjača, završio u Jaguaru XJ220.

You Might Also Like

0 comments