Almanah XXIX: Edonis

7/19/2015


Kada bi pali heroji poput Boška Buhe bili automobili, onaj koji zavređuje najbolji, najveći i najlepši spomenik urađen pod direkcijom Ivana Meštrovića bi svakako bio Bugatti EB110. Slava legendarne kompanije je ovim modelom htela zasjati jače nego ikad, ali zvezde se nisu poklopile kako treba. Uprkos tome što je finansijski priča bila dobro potkovana i što je automobil bio inženjerski gotovo savršen, cela priča je pala u vodu. Iako je na kratko bio najbrži serijski proizveden auto na svetu, EB110 jednostavno nije uspeo i prošlo je mnogo vode ispod mosta dok Volkswagen nije osvojio planetu sumanutim Veyronom.


Ali EB110 je nekako više odisao pravim Bugatti duhom nego debeli, nagruvani Veyron. Deo ekipe koji je bio zaslužan za Meštrovićevog kandidata, na čelu sa Jean-Marc Borelom, zaslužan je za ovu grotesknu tvorevinu o kojoj je danas reč. Kompanija se zove vrlo obećavajući – B Engineering, a najtužniji izraz lica od svih superautomobila ovog sveta pripada Edonisu.


Aerospatiale koji se inače bavi avionima, raketama i ostalim svemirskim letelicama je razvio prvu karbon fiber šasiju na svetu za EB110 i Edonis je upravo to prvenstveno nasledio od Bugattija. U suštini mnogo toga je nasleđeno, zato se i pominje Francuz. Praktično su nerazdvojna ova dvojica.


Edonis je prvi automobil predstavljen u 21. veku, 1. januara 2001. godine i zato je od Aerospatiale preuzeto tačno 21 šasija da bi se napravio 21 automobil. Nisu ih napravili toliko, a tačan broj postojećih Hedonista nije poznat. Lako je biti samouveren u gradnji jednog superautomobila kad znate da je osnova od koje sve polazi najpouzdaniji supercar ikad pravljen. EB110 je testiran na sve moguće načine, širom cele planete, u svim mogućim uslovima. Skoro sve komponente su razvijane specijalno za njega i ništa nije prepušteno slučaju, pa je tako Edonis u startu „rođen“ sa najkvalitetnijim mogućim genima.


Naravno, od Bugattija je preuzeto i srce. I to kakvo srce. V12 motor zapremine 3,5 litara je kompletno redizajniran i povećana mu je zapremina na 3,8 litara. Ovom modifikacijom se snaga popela na 720 „konja“. Umesto 4 manja turbopunjača stavljena su dva veća. Kompleksan, skup i težak pogon na sva četiri točka je odbačen kao rešenje jer je oldskool zadnjom vučom izgubljena težina a i kažu da je auto zanimljiviji za vožnju od Bugattija.


Zamišljen kao supercar po starim receptima iz Modene, Edonis ima samo 1400 kg, vrlo živahnu šasiju i zadnju vuču, a karoserija je ručni rad u aluminijumu. Prednji deo, pogotovo farovi, su nešto što ni majka ni otac ne mogu voleti, ali ukupna silueta odaje jednu vrlo sočnu zverku, dostojnu svog imena.


Prvobitne brojke nalažu da Edonis bez problema stiže do maksimalne brzine od 360 km/h, ali navodno svaki serijski proizveden primerak bi trebalo da dostiže i cifru od 400. Do stotke se stiže za neke 3 sekunde, što su svakako monstruozni podaci za automobil star skoro 15 godina. I dan-danas ga opremaju istim Michelin gumama koje idu na Veyrona, što sasvim jasno govori o Edonisovim mogućnostima.


Godine 2006. proizvodnja je obustavljena, a svih koliko god već primeraka je napravljeno je prodato po simboličnoj ceni od 760 „soma“ evra. Kuriozitet u vidu veze između Edonisa i EB110 tu ne prestaje. B Engineering već godinama radi na novom modelu, a u međuvremenu pružaju potpunu servisnu uslugu za sve vlasnike oba automobila.

You Might Also Like

0 comments